Inspekcja biologa terenowego - co powinno się wiedzieć? Trzeba podkreślić, że bezpieczeństwo sanitarne pracowników, jak również zabezpieczenie systemu żywnościowego odgrywa istotną rolę dla funkcjonowania każdej firmy np z branży spożywczej. Takie audyty a także kontrole stanowią nieodzowny element zabezpieczenia zakładu przed zagrożeniem biologicznym, które wynika z obecności szkodników. Nie zapominajmy też o tym, że klienci coraz większy nacisk kładą na to, w jakich warunkach powstają artykuły spożywcze a także żywność. Stąd też field biologist para się wykonywaniem kontroli oraz audytów w zakresie zabezpieczenia zakładu przed obecnością szkodników, które niekorzystnie wpływają na wszelkie procedury powiązane z wytwarzaniem czy również przetwarzaniem żywności. Warto dodać o tym, że takie audyty są podstawą do uzyskania niezbędnej certyfikacji, która w konsekwencji prowadzi także do wzrostu konkurencyjności firmy. Co więcej, należy wspomnieć o tym, że takie audyty bezpieczeństwa dotyczące żywności a także procedur jej wytwarzania realizowane są zazwyczaj raz w roku.
Więcej informacji: field biologist.